Her snakker vi om en lang økt for forhandlingsutvalget. Frist ved midnatt. Enten blir vi enig, eller så blir det konflikt i staten tirsdag. Da vil i så fall litt over 1000 LO-medlemmer bli tatt ut i streik.
Alle de 1000 har fått beskjed om at de er tatt ut. Mens det mekles forberedes gjennomføring av konflikten av lokale streikekomiteer. Streikevester gjøres klar, budskap pusses på, kampanjer i SoMe og løpesedler forberedes og markeringer planlegges.
Alt dette mens Riksmekleren og partene jobber hardt for å unngå at det skal bli streik. Det er et alvor over det å streike som gjør at man helst ikke vil det. Spesielt i offentlig sektor vil en konflikt nødvendigvis påvirke hverdagen til folk flest. 
For utenforstående kan det som skjer under en mekling virke som noe mystisk. Og på et vis er det sånn også. En hvilken som helst mekling er nemlig underlagt streng taushetsplikt. Det er faktisk straffbart å si noe detaljert om det som skjer innenfor dørene i Grensen 3 i Oslo. Det er kun Riksmekler Mats Ruland som kan uttale seg.
Det gjør Riksmekleren tradisjonelt på en svært forsiktig måte. Poenget er at meklingen mellom staten på den ene siden og LO, YS, Akademikerne og Unio skal kunne foregå i fortrolighet og uten ytre støy.
Men det vi kan fortelle er at det jobbes hardt i forhandlingsutvalgene. Utviklingen i et meklingsløp skjer gjerne i form av små skritt over tid. Mekleren er bindeleddet som etter tett dialog med partene til syvende og sist avgjør om det er grunnlag for å legge fram den mye omtalte skissen til løsning innen fristen ved midnatt.
Ikke sjelden mekles det også på overtid, hvis partene sier ja til det. Og da hender det at Riksmekleren sier omtrent det tidligere Riksmekler Kari Gjesteby, et par timer på overtid i en mekling, sa det da journalistene spurte om muligheten for enighet. «Mindre enn stor og mer enn liten.»